Vitaminele din drojdie

     B1 - (tiamina) sau “vitamina performantei intelectuale:  eficienta in combaterea tulburarilor digestive, cardiace, pentru tratarea depresiilor, nevralgiilor si oboselii. 

  • este un factor esențial pentru producerea energiei în organism (la nivelul celulelor, vitamina B1 permite transformarea în energie a glucozei și a altor substanțe nutritive)
  • împreună cu magneziul este foarte importantă pentru diabetici
  • este absolut necesară pentru desfășurarea normală a funcțiilor sistemului nervos
    B2 – (riboflavina) participă la reacţiile redox şi astfel este esenţială în metabolismul lipidelor, glucidelor şi proteinelor.
  • este utila in combaterea eczemelor, a imbatrinirii pielii
  • regleaza activitata tiroidei, previne si trateaza migrenele, cataractele, dermatita, artrita reumatoida si eczemele
  • este o vitamina solubila in apa si nu poate fi stocata in organism si trebuie innoita zilnic.
    Multe produse de origine animală şi vegetală conţin riboflavină, dar cele mai bune surse sunt: lapte (0.35 mg/250 ml), ouă (0.27 mg/ou), migdale (0.23 mg/40 g), carne de pui şi vită (0.16 mg/ 120 g), somon (0.12 mg/120 g), pâine (0.06 mg/felie).

    B3 - (niacină, acid pantotenic sau vitamina PP) ajuta la scaderea valorilor colesterolului, stabilizeaza nivelul de zahar din sange, sustine procesele genetice in celulele organismului si ajuta la procesarea grasimilor din corp, implicata si in procese ce tin de

echilibrarea sistemului nervos.
  • atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange.
  • modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui
  • participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor,
  • protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei
   B5 – (acidul pantotenic) este esentiala pentru toate formele de viata. Acidul pantotenic se gaseste in toate celulele vii sub forma de coenzima A, o coenzima vitala in numeroase reactii chimice  stimulent natural al glandelor corticosuprarenale, remediu anti-stres, mareste rezistenta la infectii

  • Este eficienta in poliartrita reumatoida.
  • Stimuleaza activitatea glandelor suprarenale.
  • Intervine in mecanismele de multiplicare a celulelor.
  • Previne afectiunile cardio-vasculare.
  • Trofic al pielii, al mucoaselor, al parului si al unghiilor.
  • Stimuleaza activitatea sistemului nervos parasimpatic.
   B7 – (biotină sau vitamina H )
  • ameliorează capacitatea de memorare
  • poate fi folosită în: tratamentul alcoolismului, în hipercolesterolemie, ateroscleroză, hipertensiune arterială, angină pectorală, diabet zaharat, stres, ciroza hepatică, ulcer gastric şi este utilizată uneori în programele de reducere a greutăţii corporale.
  • neutralizeaza colesterolul, fiind indicata in obezitate; previne caderea parului;
   B8 – (colina sau biotina) este o vitamina hidrosolubila care intervine in degradarea acizilor grasi, anumitor acizi aminati si a glucozei.

  Este o vitamina care nu este distrusa la caldura sau umiditate, dar lumina, alcalinitatea si oxigenul o afecteaza.
  • impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali si contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor inutili acumulati in organism,
  • inlesneste functiile ficatului (ajutand la eliminarea toxinelor din organism) si ale vezicii biliare
  • faciliteaza folosirea corespunzatoare a grasimilor si a colesterolului de catre organism. 
  • utila pentru reglarea metabolismului proteinelor si grasimilor;

    B9 – ( acid folic sau folat ) are efect antianemic, ajuta la mentinerea echilibrului hormonal;

   Acidul folic este esenţial pentru funcţionarea corectă a creierului şi are un rol important în sănătatea mintală şi emoţională.
   Folaţii (din alimente) se găsesc în mod natural în foarte multe alimente. Cele mai importante surse sunt: ficat de vită, spanac, fasole, sparanghel, varză de Bruxelles, brocoli, suc de roşii etc.
   Suplimentele alimentare trebuie consumate doar dacă un medic specialist vă recomandă şi în cazul femeilor însarcinate. Acestea trebuie să nu depăşească doza zilnică maximă de acid folic din suplimente.

   B12 –  constituie cel mai puternic factor antianemic cunoscut pana in prezent. Desi este hidrosolubila,  vitamina B12 se acumuleaza totusi, intr-o masura oarecare, in ficat, rinichi, plamani si splina. Cantitatea de vitamina ramasa nu este importanta si nu poate avea un efect toxic.


Desi in fiecare zi omul are nevoie de o cantitate infima de vitamina B12, doar trei milionimi dintr-un gram, deficitul acesteia in organism produce tulburari nervoase, dereglari psihice, oboseala cronica insotita de lipsa de concentrare, stres, insomnie, o pofta de mancare exagerata sau lipsa anormala a poftei de mancare, nervozitate.
  • constituie un aliat pretios in mentinerea acuitatii simtului tactil si auditiv, in perceptia durerii, in echilibru, ca si pentru sporirea capacitatii de invatare, impiedicarea pierderilor de memorie si pastrarea aplombului mental
  • participa la procesul de reinnoire celulara, la sinteza AND-ului, a fierului, a vitaminei C, a acidului pantotenic, folic si la sinteza vitaminei B15
  • intervine in procesul de maturizare a globulelor rosii, inlaturand astfel oboseala si anemia
  • are un rol important si in protejarea celulelor hepatice, datorita proprietatii ei de a impiedica depunerea grasimilor in ficat
  • contribuie la functionarea normala a celulelor, in special a celor din maduva osoasa
  • actioneaza asupra sistemului nervos, marind puterea de concentrare, ameliorind cefaleele
  • contribuie la mentinerea echilibrului hormonal
   Simptomele comune asociate cu deficienta de vitamina B12 pot include constipatie, pierderi de memorie, dificultati in mersul pe jos sau cand faci miscare, anemie, tulburari ale starii de spirit, amorteala, inflamarea limbii, dezorientare, etc.
   Vitamina B12 se gaseste numai in produsele de origine animala, ficat, carne, oua, produse lactate, cu exceptia untului, dar si in drojdia de bere, drojdiile fiind cele care sintetizeaza vitaminele din natura.
   Varza murata este singurul aliment vegetal care contine vitamina B12.

     B15 - (acid pangamic)
amelioreaza oxigenarea tisulara, este un remediu minune impotriva imbatrinirii, ajuta la dezintoxicarea ficatului;


  • Măreşte durata de viaţă a celulelor
  • Diminuează nevoia de alcool
  • Ajută la rapida recuperare după oboseală
  • Scade nivelul colesterolului din sânge. Asigură protecţia împotriva agenţilor poluanţi
  • Atenuează simptomele crizelor de astm şi anghina
  • Protejează ficatul împotriva cirozei
  • Previne mahmureala
  • Stimulează răspunsul imunitar al organismului
  • Contribuie la sinteza proteinelor.
     K -  numita si antihemoragica, este indispensabila vietii, functia ei de baza fiind aceea de a
coagula rapid sangele si de a actiona preventiv asupra sangerarilor si hemoragiilor interne si contribuie la formarea osoasa, fiind un factor esential in procesul de mineralizare (fixare a calciului);
Vitamina K nu este o substanta chimica unica, ci mai degraba o familie de substante chimice legate prin denumirea generala de “vitamina K”.
Vitamina K previne calcifierea vaselor de sange sau a supapelor inimii si asigura protectie impotriva afectiunilor hepatice si a cancerului de prostata.

    E - mareste rezistenta la infectii si intervine in metabolismul si functiile diferitelor tesuturi, organe si sisteme (organe de reproducere, glande endocrine, muschi, sistem nervos), in procesul cresterii si in procesul de coagulare.

   Vitamina E reduce considerabil riscul apariţiei cataractei, a unor forme de cancer (gastrointestinal, pulmonar), asigură protecţia organismului împotriva dioxidului de azot (smogul), a radiaţiilor, chimioterapicelor şi a fumului de ţigară.
   Vitamina E măreşte fecunditatea. Ea intervine în procesul fertilităţii, stimulând la bărbaţi formarea spermatozoizilorşi asigurând buna desfăşurarea a sarcinii la femei.
  Cele mai bogate surse naturale de vitamina E : germeni de grâu, uleiuri vegetale şi margarină, avocado, produse din cereale integrale, gălbenuş de ou, fructe cu coaja lemnoasă (nuci, arahide, alune, migdale), ficat, unt de arahide.