Maiaua

 Diferenta dintre maia si drojdie 
  Diferenta majora intre maia si drojdie este ca prima presupune un proces de fermentare lactic, mai lent, iar cea de a doua, unul alcoolic, mult mai rapid. 
 
 Reteta de maia naturala proaspata - A
„ Faina comuna de supermarket este macinata intr-o moara cu role ce se invart foarte rapid, ceea ce o incalzeste foarte tare si omoara chiar microorganismele care ne trebuie aici, si care cresc in mod natural pe bobul de grau. 
 Deci cautati o faina macinata in moara de piatra, sau oricum la rece. 
 In plus, e important sa porniti cu faina integrala, pentru ca nutrientii din tarate ajuta mult la cresterea culturilor de bacterii benefice. 
 Amestecati 250 g de faina integrala de grau sau secara cu 150-200 ml de apa asa incat sa obtineti un aluat moale. 
 Nu puneti drojdie, pentru ca incercati sa stimulati cresterea drojdiilor naturale de pe bobul de grau. 
 Nu puneti sare nici acum, nici mai tarziu pentru ca sarea este conservant si va opri cresterea drojdiilor naturale si bacteriilor! 
 Acoperiti bolul cu folie si lasati-l in bucatarie (nu in frigider!). 
 A doua zi o sa vedeti probabil ca aluatul incepe sa fermenteze ? isi schimba culoarea, apar bule la suprafata. 
 Lasati-l in pace. 
 A treia zi, aruncati jumatate din aluat si adaugati 125 g de faina si 75-100 ml de apa si amestecati ca sa obtineti un aluat la fel ca prima data. Acoperiti si lasati-l in pace pentru inca o zi. 
 Incepend cu a cincea zi aluatul ar trebui sa inceapa sa creasca. 
 Continuati sa-l hraniti cu faina si apa odata la doua zile, ca mai sus, mereu aruncand jumatate din cantitate. 
 Nu va speriati daca incepe sa miroasa destul de urat, a otet, a braga, sau a lapte fermentat. E mirosul normal al unei maiale (a noastra miroase cam ca vopseaua lavabila!). 
 In timp, dupa mai multe etape de hranire, culturile de microorganisme se vor stabiliza si mirosul va deveni mai placut.
 Din momentul in care vedeti ca aluatul se dubleaza in volum in 6-8 ore de la ultima hranire, felicitari! Ati facut maia. 
 De acum puteti sa o pastrati la frigider, dandu-i de mancare odata la 3-4 zile si folosind-o ca sa faceti paine pentru tot restul vietii.
 

Reteta de maia naturala proaspata - B

   Ustensile prepararea maielei: 
  •  borcane din sticla (cel putin 1 l);
  •  o lingura din lemn; 
  •  cantar electronic; 
  •  apa la 25 de grade Celsius; 
  •  temperatura ambientala, intre 21-23 de grade Celsius;
 Pentru prepararea maielei naturale, poti incerca o reteta cu hidratare. 
 Este recomandat sa incepi cultura cu faina integrala sau de secara si apoi, din ziua a doua, sa o hranesti cu faina alba. 
 Dupa o saptamana de hranire, ar trebui sa obtii cam 300 de grame de maia naturala. 
 Ingrediente
 100 g apa (indicat sa folosesti cantarul electronic); 
 100 g faina integrala sau de secara. 
 Pentru hranire: 
  •  100 g faina alba; 
  •  100 g apa. 
 Mod de preparare: 
 pune borcanul gol pe cantar si adu-l la zero, pune 100 g apa, adu din nou la zero, pune 100 g faina integrala. 
 Amesteca si lasa borcanul intredeschis, la temperatura camerei, departe de caldura, pentru 24 de ore; a doua zi, amesteca, pune pe cantar un alt borcan gol si procedeaza ca prima data: pune 100 g de maia (arunca restul de maia sau pune-l la clatite), 100 g apa, amesteca bine, apoi adauga 100 g faina alba si amesteca din nou; lasa borcanul acoperit, la temperatura camerei, pentru 24 de ore 
 In ziua a treia si a patra, faci acelasi lucru ca in ziua a doua; in zilele a cincea si pana la a 12-a, hranesti cultura, dupa aceeasi procedura, dar o data la 12 ore. 
 Din aceasta maia, pui cantitatea necesara in aluatul de paine, il lasi la dospit, il framanti sau nu, in functie de reteta, si il pui la cuptor. 
 
 Reteta de maia naturala, din cultura maturata 
 Ingrediente
  •  100 g maia veche; 
  •  100 g faina alba; 
  •  100 g apa (foloseste cantarul electronic). 
 Mod de preparare: 
 Din maiaua naturala maturata, adica pe care ai hranit-o timp de cel putin o saptamana, pune intr-un borcan curat 100 g de maia apoi, cantareste 100 de g de apa amesteca maiaua cu apa, dupa care toarna 100 de g de faina. 
 Lasa borcanul acoperit, la temperatura camerei, pentru 6-8 ore apoi pune borcanul cu noua cultura la frigider. 
 
 Sfaturi utile Cand prepari maiaua pentru painea de casa, trebuie sa te inarmezi cu rabdare. Procesul obtinerii ei dureaza intre 7 si 12 zile, iar pentru a avea multumirea ca la sfarsit ai si avut rezultate pe masura, iata cateva sfaturi utile in acest sens: 
  •  ingredientele nu sunt mereu la fel – chiar daca respecti intocmai reteta, este posibil sa nu iti iasa maiaua; aceasta, pentru ca exista mai multi factori care influenteaza calitatea ei, cum ar fi provenienta fainii, cantitatea de clor din apa, temperatura ambientala, diverse microorganisme care se pot dezvolta inclusiv de la faptul ca nu ai igienizat corect ustensilele folosite; 
  •  ingrijeste corect maiaua – ia exemplul marilor brutari ai lumii si ai mare grija de maia, daca vrei sa o si poti folosi. Priveste-o ca pe un organism viu care necesita atentie din partea ta, hraneste-o si verifica daca miroase bine sau daca nu a facut mucegai
  •  Fa-ti propria cultura de maia – o cultura de maia poate fi intretinuta zeci de ani si tot ceea ce trebuie sa faci e sa o hranesti cu apa si faina, sa o tii departe de caldura excesiva si sa ai grija sa se multiplice. 
  •  Atentie la recipiente si la ingrediente – foloseste vase din sticla sau portelan, nu din lemn sau plastic. 
  •  Utilizeaza apa plata (iar daca pui de la robinet, las-o o zi ca sa iasa clorul din ea).
  •  Pune in maia faina care nu contine conservanti sau stabilizatori. 
 Dincolo de faptul ca o paine cu maia este mai hranitoare si mai usor de digerat, pregatirea ei este un proces care cere foarte multa rabdare si pricepere. 
 Ca marii brutari ai lumii, poti avea propria cultura de maia ani la rand, avand grija de ea, dupa reguli simple, cum sunt si cele de mai sus.
  Retine ca nu numai respectarea retetei de preparare a maielei este importanta, ci si calitatea ingredientelor folosite, precum si temperatura din camera.